Entrada no apta per a hipertextuals convençuts. No sóc crític amb les noves tecnologies, sóc crític amb el discurs al voltant de les noves tecnologies.

D’un temps ençà s’ha articulat un nou discurs, ara al voltant de les noves tecnologies i els seus beneficis. No discutirem aquí les bondats de les noves tecnologies, que són moltes, sinó el discurs que les converteix en el nou Sant Greal.

Res d’això és nou! Tots sabem que totes les coses d’aquesta nostra vida van envoltades de discursos. Si volem vendre alarmes, caldrà que les emboliquem amb el discurs de la por: “Els índex de robatoris han pujat alarmantment”, però no us preocupeu que nosaltres tenim la solució ‘Alarmes la Gotera. Estigui segur a casa seva’”. També el discurs de la ciència ha vingut a substituir gairebé el discurs religiós: “Si vols gaudir de bona salut no cal que vagis a pregar, els nostres iogurts amb bífidus actiu, omega i una mica d’oli de bacallà et permetrà gaudir d’una salut que ni el Samsó. Seràs el més fort de la classe!”. És clar, les alarmes no són dolentes, sobretot si realment et fan falta, com tampoc ho és la ciència, sinó l’ús del discurs que d’ella se’n fa.

Tinc la impressió que al voltant de les noves tecnologies s’ha construït un discurs semblant, a partir del qual si no t’adaptes a elles ja et pots considerar un desfasat i donar-te per amortitzat.

Ell vell paradigma era limitat, lineal, autorial. Cal que siguis un lliurepensador hipertextual!, ens diuen. Amb l’hipertext, en canvi, campi qui pugui! Això és Xauxa! Oh! Encara llegeixes llibres impresos? Deus ser un inadaptat, una relíquia de la vella escola! Modernitza’t! No siguis lineal ni seqüencial! Fes-te multilineal i multiseqüencial! Fes-te hipertextual, obre un blog, fes-te de Tuiter i Facebook, d’Instagram, i fes-ho tot alhora, com el bons!

Insisteixo, les noves tecnologies són una gran cosa, una cosa magnífica. Discrepo, però d’aquest discurs que s’ha creat i que s’ha convertit en un nou marc mental que en el futur, potser, caldrà canviar.

Un pensament sobre “Entrada no apta per a hipertextuals convençuts. No sóc crític amb les noves tecnologies, sóc crític amb el discurs al voltant de les noves tecnologies.

  1. Hola Toni,
    Estic d’acord amb el que comentes.
    És lògic que el discurs al qual fas referència sigui encara vigent perquè a escala evolutiva ens trobem encara en els inicis de l’edat digital.
    Som moltes encara les persones vives que hem après i ens hem format amb el paradigma lineal. Formem part de la generació que transita cap a les noves tecnologies i ja fem prou si ens hi adaptem sense prendre mal.
    Són les persones nascudes a partir de finals del segle XX les que poden considerar-se plenament formades en la tecnologia digital i a les quals no caldrà demanar que es modernitzin: ja en són de modernes.
    Les tecnologies noves, totes, no fan sinó millorar la nostra vida. Això ho tinc molt clar.
    Però també tinc molt clar que si se’n fa un mal ús, l’empitjoren. I no cal anar gaire lluny en el temps per veure-ho: Manchester, per exemple o, en un altre terreny, l’escabrós assumpte de la Balena Blava.
    Jo miro d’hipertextualitzar-me, però per si de cas no deixo de llegir llibres impresos en paper, escoltar discs de vinil o fer fotografies amb càmeres de rodet.

    Salut!!

    M'agrada

Deixa un comentari